bad day?


Det borde vara nasta helg nu, for da ar det youth days (en slags lager) i upper michigan. Efter det borde tiden flyga ivag sa jag far komma hem.

Sen nar jag kommer hem ska jag vara med Tom, min familj, mina kompisar, ata saltlakrits,  ga pa arbetsintervjuer (forhoppningsvis nan iallafall) i Norge, fa jobb och lagenhet dar och flytta dit. Sen ska det julmysas.

Tycker jag lekt USA tillrackligt lange nu.

gifta mig med en farmer?


Okej, okej, okej. Jag ger mig. Ingen bloggpause!! Men inlaggen kommer inte att vara langa marathoninlagg langre. Och nu nar jag antligen koper kameran sa kan jag ju lagga ut bilder, slipper skriva lika mycket. Jag antar att nagra bilder pa min annars svartvita blogg inte skulle sitta helt fel? :)


Nar vi var i Canada sov vi over hos ett jattetrevligt, ganska ungt par. Dom hade tre barn och var farmers. Eller, dom fodde upp kycklingar. Feeeeta kycklingar. Vi fick kycklinggryta och jag forsokte lata bli att tanka att det var en av dom dar som pickade dar pa garden, for maten var ritkgit riktigt god. Det godaste jag atit sen jag kom over hit. Det fanns ocksa grymt goda tomater, morotter, rodbetor och annat fran deras gard. Och hembakat brod. Mums!
Iallafall, nar jag beromde maten sa tyckte Eddie att jag skulle gifta mig med nagon farmer och fa sadar god mat varje dag. Nar han fick hora att jag redan hade pojkvan sa tyckte han att jag skulle overtala honom till att bli en honsuppfodare.
Jag satte drickan i halsen och hostade sakert i en kvart.

Kan nan av er som kanner Tom tanka sig att han skulle vara en honsuppfodare?! Forst mata kycklingar, gora rent hos dom, sen doda dom, rensa dom med sina bara hander och sen ata dom till middag?

Nej, just det. Han skulle for det forsta sakert aldrig dra pa sig ett par stovlar. Och han skulle hallt for nasan nar han narmade sig kycklingarna. Sen skulle han blundat och hallt for oronen nar kycklingen blev dodad och han skulle definitivt inte ha petat i den och absolut inte ha atit upp den.

Men tacka for det, hade namligen inte velat vara en bondfru heller. Nybakat brod every day och ga runt med ett forklade hela dagen. Och haret uppsatt i en knut hogt upp pa huvuet. Nej, tack!

Aven om maten var gudomligt god sa.. Nej, nej, nej, nej, NEJ. Han duger utomordentligt bra precis som han ar.



bloggpause?

Hej allihopa!
Nu ar jag hemma igen trevlig tripp i Canada. Hoppas eran helg ocksa var trevlans och att mina kara systrar hade det skoj under deras lilla resa till Ullared. Hade garna joinat er, men Canada dog fint ocksa ;)
Toronto ar forresten en viekura stor stad med massor av heeelt galna manniskor. Pa ett stalle star det gubbe och skriker att man ska lita pa gud och fortsatter man nagra meter darifran sa star det en mannisko-robot och dansar osv. Vadret var perfekt hela helgen. Surt att jag inte tagit mig i kragen och skaffat mig en kamera an bara. Hade kunnat visa er lite utav Toronto..
Iallafall sa gillade jag Toronto. Och iced cap med hasselnotsmak fran Tim Hortons ;) Wow, ar ju en kaffedrickare, nastintill.


image58
Tim Hortons finns i varenda viekura gatuhorn i Canada. Enligt nan undersokning dricker 88% av Canadas befolkning sin morgonkaffe pa Tim Hortons pa vardagarna. Kul info.


Fick rejala problem i tullen pa vag tillbaka till USA. Pa papperet som dom nitat fast i mitt pass (pa Detroits flygplats), dar det star att jag far vara i USA till den 28:e november har dom skrivit fel. Det star att jag ar fodd 78 istallet for 87 (nej tack, fyller inte 30 nasta ar). Och det markte ju gubben i Canadatullen.
Kaija vackte mig precis innan tullen och bad om mitt pass sa jag var heeelt yrvaken nar sjalvaste Hitler "bad" mig kliva ur bilen. Dessutom var jag barfota och kladd i shorts och linne. Och det var iskallt inne i tullhuset.
Dom fragade bland annat hur jag kunde kanna Kaija och company. Samma fragor fick aven mitt resesallskap svara pa. Matthew var chauffor och han svarade inte pa fragorna sa som jag lart dom. Sa personlen som forhorde mig snackade om att skicka mig med nasta plan till Sverige. Dom fragade massor av konstiga fragor som en yrvaken Pivven kan ha lite svart att svara pa. Den forsta gubben var en riktig Hitler. Han piskade fram fragor och jag kan lova att till och med trad och buskar svarar nar han fragar nanting.
Men dom tva andra killarna var faktiskt ganska trevliga och jag fick lana ens vaktarjacka. Fick ju inte hamta min egen sa det var ganska skoj att ga runt med en vaktarhacka i en timme eller sa. Det tog nastan tva timmar i tullen. Massa fragor och tjafs men i slutet tyckte jag att det var ganska trevligt, efter att jag fatt ta pa mig mina egna klader igen (fick lov att ta av mig shorts och linne och sta dar i mina underklader, mycket onodigt och kallt enligt mig) Hade faktiskt inte tyckt att det vore sa farligt att bli skickad till Sverige ;P
Men mina reskompisar tyckte inte att det var sarskilt roligt. Sarina dog sakert tre ganger under den tiden och hon bestamde sig for att aldrig aka till Canada igen! :D

Men nu sitter jag i allafall tryggt pa USA:s sida och kan skratta at handelsen. Ar helt hopplost trott efter bara ett par timmars somn och mycket barnvaktande.


I allafall, jag tror det har var sista inlagget pa lange, funderar namligen pa en bloggpause tills vidare. Har nastan bestamt mig for det.

Tack!


Jattestort tack for alla tips! Och tack mamma for recepten :) Far bli nasta vecka jag gor nat typiskt svenskt. Ikvall aker jag namligen till Toronto, Canada! Kommer hem pa sondag kvall igen.
Och ni far ursakta, har legat pa latsidan med bloggen och battre blir det inte under helgen. Men nasta vecka ar jag igang igen!


Forresten. Tank att bli ihjalbiten av en hund? Det har varit tre sanna fall alldeles har i narheten. En 4 manaders baby blev ihjalbiten forra helgen och hennes mamma blev allvarligt skadad men kommer att klara sig. Dom var ute pa sin morgonpromenad nar hunden gick till attack.
Tva dagar efterat blev en 91-aring och en 58 aring ihjalbitna av en annan hund i samma stad. Dom kande inte heller till hunden sen forut. Tank att sluta sitt liv som hundmat? Vidriga tanke.


Nu ar det dags for min lilla springtur till sjon (hellst vill jag inte mota nagra galna hundanr ;P). Efter det ar det barnvakteri som galler. Och lite packning.

Ha en bra och trevlig helg ;)

Typiskt svenskt?


Okej, I need some help from you guys.

Sag nanting som ar atbart, gott, hyfsat lattlagat och typiskt svenskt. Alla tips ar valkomna. Forutom surstromming. For det fylller inte kriteriet gott.

Det spelar inge roll om det ar mat eller nagon bakelse. Bara det ar atbart. Och tank pa att jag ska kunna laga till det.


Tack i forhand!

min ensamma helg


Jag ar varldens fegis. Tror inte det finns nagon fegare varelse i hela varlden. Inte utanfor den heller, for den delen.

Min vardefamilj, eller vad jag nu ska kalla familjen jag bor hos, har akt till Canada over helgen eftersom Tom antligen fick tva dagar ledigt. Dom halsar pa hans farmor dar. Och sa ar det tydligen nan slags lager for smabarnsfamiljer dar i narheten. Stannade har "hemma" ensam, eftersom jag kande att jag inte skulle fa sa roligt dar. Dessutom sa aker jag troligen till Toronto nasta helg sa jag far se Canada anda.

I vilket fall som hellst sa hade dom akt innan jag vaknade pa lordagsmorgonen. Tog en liten springtur direkt pa morgonen (for att kunna ata chokladpudding med hyfsat bra samvete) och njot av ensamheten och tystnaden har i huset. Gjorde nagra kort och duschade riktigt, riktigt lange. Satt vid datorn en stund innan jag akte till Siljander.

Har jag forresten berattat att jag kor bil har?! I borjan kandes det automatvaxlade bilen som en leksaksbil. Det var for simpelt! Vantade mig att bilen skulle gora ett ritkigt kanguruhopp och stanna i varje korsning nar jag bara tryckte ner bromsen. Men icke!
Ar faktiskt riktigt imponerad av mig sjalv. Kor lite overallt, olika shoppingcenter som Carisa markt ut pa kartan. Det har gatt riktigt bra och jag kor exakt lagom fort for att komma undan boterna (fran poliserna som star gomda bakom buskar, tunnlar och liknande och mater hastigheten. Pa motorvagar ocksa). Visst, jag har akt fel tusen ganger men det fixar sig alltid. Jag och min kare skrynkliga, karta. Vi ar ett wonderfult team.
Nat som jag har sa svart for i trafiken ar dessa mittenfiler som man ska anvanda nar man ska svanga av  fran huvudled till mindre vag. Mittenfilen ar helstrackad pa bada sidorna och anvands av trafik fran bada hallen. Hmm, krangligt att forklara, far ta en bild nangang. Men det kanns iallafall som om man kor pa motkommande trafikens fil. Dom kallas tydligen for sjalvmordsfiler och det ar valdigt vanligt med olyckor dar. Inget jag vill ha pa min meritlista dock.

Iallafall, nar jag kom till SIljander var det KAOS dar.Det var namligen fotbollsmatch. Och familjemedlemmarna haller pa olika lag. Och det hors pa flera kilometers avstand. I kallaren spelar dom hejaramsor och liknande for ett lag, pa full volym. Och pa overvaningen gor dom samma sak, men for ett annat lag. Jag tycker amerikanst fotboll verkar trakigt och alla spelarna ser sa fula ut med deras skydd. Sa jag nojde mig med att titta i inredningstidningar och liknande tills matchen antligen var over. Varenda viekura lordag ar det tydligen samma sak! Inte nog med att matchen tar flera timmar. Resten av helgen snackas det en heeeel del om matchen som var, vad som gjordes bra och vad som skulle ha kunnat goras battre. Ooolalalaaa.

Efter matchen akte jag, Kaija och Briana till Kohls och letade efter skor till mig. Pappa, svimma inte men jag har inte kopt ett enda par skor an! Hittade inga som var bra. Och tjejerna jag umgas med gar runt i joggingskor. Dom tycker det ar supesnyggt. Jag.. Passar inte i sanna :P Dom tycker alla ballerinaskor ar saaaaa fula. Och klacksor skrattar dom at sa tararna rinner. Hej, hopp. Dom sag ett par graa lackpumps i en tidning och verkligen gapskrattade at dom. Jag har exakt sadana hemma. Attans att jag lamnade dom hemma.
Jattetrevliga och roliga tjejer men vi har olika smaker nar det galler skor, klader och vaskor. Jag har en  san dar gra-svart- vit- silver-randig stor handvaska, manga av er har sett den.  Jag tycker den ar grymt snygg, annars hade jag ju aldrig kopt den. Men dom tycker jag gar runt och slapar pa en sopsack. Dom tycker den ar heeelt graslig. Sjalv gar dom runt med rosa vaskor med Hello Kitty pa. Och jag tycker dom ar heeeelt grasliga.
Smaken ar ju som baken, delad.

Efter at vi mat pa ett jattemysigt stalle. Och jattegod sallad. Later nyttigt med sallad, men inbilla er inte de. Haha. Drankt med dressing. Men gott var det iallafall! (Kommer att rulla hem, jag vet)
Hela kvallen var vi pa nan slags haps (iltakyla). Traffade folk som jag inte traffat forut, spelade pingis och hade vaaarldens huvudvark. Men det var ganska trevligt.

Redan pa vag hem fick jag panik eftersom tva polisbilar akte bakom mig precis hela vagen. Shoooot, tycktte det var jattejobbigt. Har hort att dom brukar skrammas med folk. Det ar  nog sant som folk sager att det finns alldeles for manga poliser pa ett sant har litet stalle. Dom har for lite att gora.
Och nar jag val kom hem mottes jag av tystnaden jag njutit av sa mycket innan. Men skillnaden var att det var morkt nu. Kolsvart. Och jag var helt saker pa att nan foljde efter mig eller satt och tittade pa mig genom nat fonster. Det kandes som om jag inte var ensam. Hoppade till vid minsta lilla ljud. Ringde Tom nar jag trodde nan var i kallaren. (det var redan morgon for stackaren, som gatt till busshallplatsen laaangt bort helt i onodan). Jag blev ganska lugn tills jag horde att nan var pa nedervaningen igen. Var helt saker pa det. Lat som dorrar oppnades och stangdes. Jag bad om att min sista stund inte var kommen ;)
Tankte satta mig framfor datorn en stund for att lugna ner mig. Inne i datarummet lag nan!!! Pa golvet. Tror jag skrek ratt ut och kande att jag  var helt svimfardig innan jag markte att det var Kylers gigantiska nalle. Jag vet, ar hopplos. Ringde Tom igen, som kommit hem vid det laget. Han tyckte jag skulle ha nan lugn CD pa ganska hog volym sa jag inte horde massa ljud.
Allt var okej sa lange jag pratade med honom, for han var tryggheten sjalv, men nar vi efter manga om och men lagt pa sa var det kort igen. Det lat som om nagon gick i trappen och jag lag och lag dar i min sang, livradd. Kunde inte rora mig. Inbillade mig att jag inte hor nar nan bryter sig ini huset nu nar CD:n var pa. Tankte pa att jag kanske aaaldrig far se Tom, mamma, pappa eller nan av mina syskon eller kompisar igen. Jag hade san hemlangtan!! Tank att ligga hemma i sin trygga sang med Minttu i samma rum och hela huset full av folk. Folk man kanner alltsa, inte massa mordare, valdtacksman, pyromaner m fl
Det blev inte sa mycket sova for mig forra natten som ni saker forstar. Tror jag sov tva timmar, efter att det blivit ljust. Pa morgonen insag jag att jag ar en obotlig tont. En fjant. En fegis.
Men vada, jag har sovit ensam tva natter i hela mitt liv och det har varit hemma. Jag ar inte van. Och jag hoppas jag aldrig kommer att behova vanja mig.

Ar det inte tur att jag ar sa sjalvstandig och modig? Skyhoga telefonrakningar blev det ocksa. Har redan bett Minttu halla koll pa min post sa slipper mamma eller pappa svimma ;)

Motet var iallafall klockan 11.00 idag och jag kande mig jattepigg dar. Inte. Kaija fragade om jag varit radd under natten. Det var jag ju givetvis inte, tyckte det var ganska skont att sova ensam. Joo, tjena.

Men nu ska jag krypa ner under tacket och forsoka sova. Och lata Tom sova ocksa. Det ar tidigt, jag vet. Men jag ar trott och tror jag haller pa att bli sjuk. Fryser som en gnu och mina fingrar ar iskalla. Dom brukar alltid vara varma. Min vardefamilj har inte kommit hem an och nere danar Mikko Salakaari. Men sjalva vetskapen om att dom kommer hem nangang ikvall ar tillrackligt. Hoppas jag.

Shoot. Blev ett langt inlagg igen. Taas vaihteeks.



IQ-test


Jag hittade ett iQ-test nyss har pa natet och gjorde den. Det ar en valdigt mycket enklare version an den riktiga for jag fick 122. Det ar hog IQ. Gransen gar vid 120.
Egentligen har jag bara IQ tonfisk.


Testa dig om du har tid over! Och skriv garna ner resultatet du fick. Aven om det ar ganska simpelt sa ar det en hel del  skoj. Och inge fusk :)


http://www.illvet.se/htm/IQTest/sv/index.html

Familjen


Som manga redan vet sa finns det tva barn i familjen jag ar hos.

Alena ar 2 ar, men kanns sa sjukt mycket aldre. Hon pratar non stop, sjunger otroligt bra och ar envisare an varldens envisaste asna. Klar varan Martina. Inte illa va? Sot ar hon iallafall!

Kyler ar 1 ar, och ser ut som en blond, sot, liten lastbilschauffor. Han ar till skillnad fran Alena glad i mat. Han pratar inte sarskilt mycket an men kan fa fram vad det ar han vill och inte vill for det. Han joinar Walter med hans klarbla "sma" ogon. Han har precis lart sig sta och vi forsoker fa honoom att ga innan den nya bebisen kommer.

Nasta manad ar det dags for bebis nr 3. Dom vet redan att det blir en kille. Kanns inte som om det blir nan liten bebis for hans mammas mage ar gigantisk!

Foraldrarna ar unga. Carisa ar tjugofem och Tom ar trettio. Carisa jobbar pa sjukhuset (praktik, hon pluggar egentligen) fran 7.00-17.00. Ungefar samma tider varje vardag. Pa helgerna ar hon ledig. Till skillnad fran hennes man som jobbar 13.00-typ 23.00 varje dag! Sju dagar i veckan! Sa dom traffas inte sa mycket, forutom pa natterna. Sa har har dom haft det sen januari och kommer att ha det ett bra tag framover. Men det var tydligen varre under sommaren da hon var inne i Detroit pa praktik. Hon fick lov att aka hemifran vid tre pa morgonen. hej, hopp.

Hon ar urspungligen fran sodra, soliga USA men for ett par ar sedan flyttade hela hennes familj (bestar av 6 barn varav hoon ar aldst och foraldrar) hit till kalla Howell. Han ar fran Canada och kommer precis som jag fran en stor familj. Dom ar 16 syskon och han ar nummer 6. Precis som jag.

Hon ar en amerikanare anda ut i fingerspetsarna. Ni vet, pratar mycket, skrattar hogt, himlar med ogonen, tycker att allt ar saaaaa kul, saaaaa spannande osv. Skoj med andra ord.
Han ar lite mer tystlaten men inte mindre trevlig for de. Han ar forresten stor. Vi forsokte rakna ut hans langd i cm och tror jag raknat ratt att han ar precis under tva meter. Och sakert en meter over axlarna :D Inte riktigt, men stor anda.

Dom ar trevliga och latta att ha att gora med, Det har fungerat bra att bo har. Inga storre problem. I borjan var det bara svart att vanja sig, sa annorlunda och jag hade inte sa mycket att gora. Men nu ar det mycket battre :) Jag sitter vid datorn, tar langa promenader, vi shoppar, jag pysslar med kort och scrapboking, tecknar och annat. Vissa kvallar har jag suttit uppe valdigt lange med dom och bara snackat om allt mojligt. Alltid trevligt. Forra helgen var jag bara hit och sov, ungafar. Ochsa komem rdet nog att bli fler helger. Det ar skont att helgerna ar ganska fartiga for da ar det ratt skont med atillsam vardag igen.


Men jag far anda hemlangtan lite da och da. Fast jag inte varit borta sa lange. Mammas kyckling-gryta. Martina. Tjejsnack oss systrar emellan. Svenska trafiken och varan lagomt stora bil. Lakrits. F& S. Mina kompisar. Nar vi bara sitter i vardagsrummet pa kvallarna och snackar goja. Att syskonen bor sa nara. Trygga Kupolen.


Och sa kan ni ju ana er till att jag har en hel del Tom-langtan. Det ar jobbigast av allt. Men han finns ju kvar sen nar jag kommrr tillbaka. Sa skont. Mun oma rakas Tom <3

Haha, later som om jag varit borta i evigheter men sa ar det ju inte. Och jag kommer snart hem igen! Och jag trivs faktiskt har, har inte dott av saknad :) Men lite kotikissa ar jag anda.

marklig handelse



Nu ska jag beratta lite snabbt om en vaaaldigt marklig handelse. Har egentligen inte tid med det men, men.. Jag  tar mig tid till det.

Jag och Alena (2 ar) sitter och ater lunch. Kyler osver oh foraldrarna ar pa sina jobb. Det knackar pa dorren och jag ser en ca 60-arig gubbe genom fonstret. Det arf orsta gangen nan knackar pa dorren nar jag ar har. Wow, varsta handelsen liksom! Gubben ser sa snall ut sa jag oppnar. De star visst tva gubbar dar och dom borjar prata i munnen pa varandra om sidewalks. Dom kliver in utan att jag bett dom och borjar se sig om i huset. Oppnar kokskap och pratar hela tiden om nya sidewalks. Ena tittar ner i kallaren. Jag far till slut fram att dom som bor i huset inte ar hemma an, att dom kommer snart (5 timmar men anda). Dom ger mig ett varsitt visitkort, tar ett varsitt apple ur fruktskalen och sager tack och hej. Jag laste dorren, for sakerhetenskull.

Hmm. Undrar vad detta var om?!

Och nej, det ar inget att oroa sig for. Det var inte laskigt och jag var inte radd. Det var bara som jag sa, en marklig handelse.


BTW, har lagt in lankar tillkompisars bloggar. Fattas nan som vill sta med sa sag till. Och kan inte svara pa nagra kommenatarer just nu. Forstar inte varfor men den funtkionen funkar helt samst har.

my first weekend in Michigan


Oj, vilken bloggboom det blivit bland alla Dalanissar. Harligt, harligt! Sa kul att folja :)
Ska ta och lagga in lankar nan dag. Ni far hojta till om ni vil sta med pa listan.


Helgen ar over nu. Jag som trivdes med helg :)

I fredags kom Kaija over hit och halsade pa. Vi fixade massa med foton och var ute och at. Det var trevligt. Kaija bor tva timmar harifran men ar hemma hos sina foraldrar pa helgerna och dom bor bara 6 miles harifran. Kaija ar alltsa Carisas syster.
I lordags sprang hon hit (hon tranar infor marathonloppet i oktober) och sen drog vi och nagra till. till stranden. Det var himla varmt och skont. Det ligger en ganska fin sandstrand hyfsat nara. Brukar ga dit pa mina promenader. Men snart ar det slut med badvader aven har. En sak som jag tycker ar lite overdrivet ar att.. Dom anser att tjejer som inte gift sig inte ska ha bikini. Utan en san dar lang, ful tankini. Som ett linne ungefar.
Det tycker jag ar mesigt och gammelmodigt sa jag gick nojd och glad med min silvriga bikini. Forklarade for dom att dom knappt saljer tankinis i Sverige. Och att vi tycker att det ar ganska fult och out :P

Efter det akte vi i Kaijas supersnygga Honda (den ar grymt fin faktiskt) och shoppade lite. Forst akte vi till en jattestor affar med bara nike-klader for hon skulle ha mer traningsklader. Och hon overtalade mig till att kopa lite och borja trana lite mer. Nasta gang hon komem rhit ska vi gora en planerign till mig. Hejda alla USA-kilon, haha.

Pa lordag kvall var vi i Ann Arbour (tror de stavas sa) pa nan slags nuorgam. Jag drack kaffe!! En stoooor halvkopp. Men gott var det inte. Men folk sager aat det inte ar saa gott forsta gangen. Sa next time.
Forresten, det hade varit match dar. (amerkiansk fotboll) och Michigan hade haft hemmamatch. Gick runt massor, massor,massor av folk i gula trojor och malade ansikten; Inne pa restaurangen vi at i blev det brak och folk blev utskickade

Pa sondagen var det mote i Detroit. En timme dit. Alla aker i varsin bil, typ. Ingen orkar bry sig om bensinpriset eller rmiljon. Efter det akte vi ungdomar til en park och spelade wolleyboll. Jag suger pa det men det var viekura skoj anda!
I sverige har jag aldrig spelat wolleyboll om jag inte fatt lov, som pa idrotten i skolan. Men igar gjorde jag det helt frivilligt och till min forvaning sa var det kul. Och jag trodde jag skule vara samre pa det an vad jag var. Jag menar, jag var dalig men det kunde nog ha varit varre. Och varmt var det. Sjukt varmt.
Sa det blev ett dopp innan vi drog till en restaurang for att fira Kaija som fyllde 24. Vi var 22 stycken dar, inklusive hennes familj.
Det var sa skoj. Dom pa restaurangen fragade om vi var dar av nan speciell anledning och vi talade om att det var Kaijas fodelsedag.
Nar vi holl pa att ata som bast sa horde vi att folk borjade appladera sjukt mycket. i takt. Sen kom det en lang ko med folk som jobbar dar och andra gaster och stallde sig runt vart bord.. Dom appladerade och sjong (skrek) en egen version av Happy Birthday. Nan hade trummor och typ som tomtebloss. Dom kom med en meeegastor Cowboyhatt som Kaija fick ha pa huvudet, en portion med glass och sa sprutade dom ner henne i gradde! Aldrig varit med om liknande i Sverige :D
Sa synd att jag inte kopt min kamera an hade kunnat visa bilder pa en graddvit Kaija.

Efter resturangbesoket akte vi hem till Kaija allihopa for att fortsatta fira. Dar hade dom ocksa overdrivit totalt. Sa typiskt amerikanskt, antar jag. Hela huset var fullt av ballinger, serpentiner och olika versioner av Happy birthday danade i hogtalarna. Nastan hela kvallen. San fodelsedag vill jag ocksa ha nasta gang jag fyller ar ju!
Massa glasstarta fanns att bjuda pa. Pa alla plasttallrikar stod det "Kaija 24 yr" Vada overdrivet!? Sa gor vi ju inte ens pa 50-arskalas!

Nu ar det vardag igen. Dvs, alla gar i skolan OCH jobbar. Men idag ar Carisa ledig, det betyder att jag ocksa ar ledig. Tog en promenad-joggingtur runt skon. Blev faktiskt en bra bit. Maste ju fa bort glasstartan och maten jag at igar ;)

Pappa, ska beratta om familjen jag ar hos lite senare. Nan gang nu i veckan!
Nu vantar jag bara pa att Tom ska komma in pa msn och beratta hur hans forsta dag pa jobbet varit!

Jag saknar Tom


Och det ar sa forbannelsernas jobbigt. Sarskilt nar man vet att det ar narapa 80 dagar tills vi ses igen.

Ett sms kostar 6 kr och telefonsamtal kostar 34kr i minuten.
Sug pa den ni. Msn ar bra men med 6 timmars tidsskillnad sa ar inte de heller varldens bast a losning jamt. Sarskilt nar man nte har en egen dator och kan sitta dar som hellst. Jag kan mest sitta vid datorn nar det ar kvall har. Da ar det natt dar. Gaaah. Tacka vet jag gamla, hederliga hotmail.


Men Tom ar liksom varldsbast. Ager alla surfarkillar ;) Han ar bara sa sjukt underbar. Ifall ni inte visste det.

Och imorn aker han till Norge for att bo och jobba dar. Lite smalaskigt men jag haller alla mina tummar och tar for att det ska ga himla bra for honom. Saklart :) och sen ska jag folja efter honom dit. Efter jul eller nat. Har till och med fatt en kamppis. Henriikka fran min opisto, sa perfekt! Nu ar det bara jobb och lagenhet som fattas. Aa,justja.




Janina, hur star du ut? Jag beundrar dig tjejen! (Och skriv din blogganddress till mig. Kommer inte in pa din blogg liksom. Tror jag skriver nanting fel )

Yes!



Jag lyckades svara pa inlagg! Bara sa ni vet :)

Det regnar har, men ar fortfarande jattevarmt. Mot eftermiddagen har dom lovat riktig aska! Nar jag ar barnvakt alltsa. Hmm. vet inte ritkigt vad jag ska tycka om det. Eller vad Carisa och Tom tycker om att jag dragit ut alla kablar, inklusive deras kara air-conditon.

Amerikanare verkar tro att air-condition (stavas det sa?) ar losningen pa allt. Jag gar runt har inne i langbyxor och langtroja trots att det ar runt 30 grader varmt ute. Blir forvanad av varmen varje gang jag oppnar dorren.


De ar krangligt forresten. Har anvander dom inte celsius. Utan Fahrenhait. (har saker stavat fel pa bada dom men ni vet vad jag menar) I mina oron later det himla varmt nar dom sager att det ar 82 grader eller nat sant.

Nu ska jag ga och varma mig ute. :)

shopping


Funktionen "kommentera" fungerar nastan aldrig har (blogg.se). Det suger. For det betyder att jag inte kan kommentera pa andras bloggar fast jag sa garna vill. Det betyder ocksa att jag inte kan svara pa mina kommentarer. Hmm, far kanske ta och gora ett inlagg dar jag svarar pa kommentarer?

Ar precis hemkommen fran en lite shoppingtur. En lite ovanlig shoppingtur kanske. Jag har varit och kopt papper, skisspennor, stussar, sudd, kol och ar ready to borja teckna igen! Ska bli skoj och forhoppningsvis har jag talamodet till det.
For nagra ar sedan tecknade jag valdigt mycket, ibland lyckades jag till och med. Men tecknandet har legat pa hyllan ett bra tag, har inte haft sa mycket tid till det liksom. Eller lust. Men har har jag sa mycket tid pa vardagskkvallarna da dom flesta jobbar till sent innan dom mojligen kan hitta pa nanting med mig. (Nastan alla gar i skolan och jobbar kvallar); Jag slutar ju barnvakta vid fem redan. Och ar ledig eller hur an nu ska saga det, till eftermiddag klockan ett nasta dag.

Carisa kopte ett album och scrapbooksgrejs till mig. Massor. Sa ska borja fixa med det ocksa, sa fort jag avklarat mitt kamerakop. Ska nog kopa en Canon Powershot SD750. Det ska vara en hyfsat bra kamera. Ni far garna kommentara den kameran om ni vet nat om den :P

Ett linne, ett halsband och ett armband smet ocksa med fran min shoppingtur. Saklart. Armband, ar nan forvanad?! Men det ar sa himla bra pris pa allting. Och har lyckats hitta ratt snygga grejer.
Forresten, idag hittade jag ratt lackra skinnjackor for 29.99 $ funderar pa att kopa en aven om dom borjar kanna en hel out. Kul att ha iallafall.

USA ar sa galet pa nat satt. Jattemanga stora varuhus ar oppna hela natten. 24 h. Sa konstigt, men inte mig emot! Men det kandes konstigt nar jag foljde med Sarina for att kopa skor och klockan var 1.45 pa natten.

BTW. Idag sag jag en valdigt... Tjock man. Har aldrig i mitt liv sett en sa matglad manniska. Jag brukar inte skriva om sant har pa blogggen men nu maste jag! Han var enorm. Alena sa "Paulina kato.. HUUUUUUGE mies"
Gissa var vi sag honom?
Joo, pa ett snabbmatstalle utanfor varuhuset dar vi handlade. Han at pizza. Jag ar inte sarskilt sugen pa pizza langre. Sakert aldrig mer. Hans brost var sakert storre an basketbollar. Latt!
Tur att jag bara stannar har i tre manader.

Gonatt med er!

maten


Som alla vet sa ar inte USA kant for att dom ater sarskilt nyttig mat. Och, visst. Jag hade hort tala som det en hel del men trodde att en hel del var overdrivet! Skrev upp allt vi at forsta dagen pa lagret.

Breakfast: Tjocka pannkakor med sirap pa. Mjolk (med is i), vatten, kaffe eller lask till.

Dinner: Smorgasar (vitt brod saklart) med fyllning. Man fick lagga i saker sjalv. Skinka, ost, gronsaker, dressing och annat liknande. chips till. Och frukt. Dom flesta drack lask till det.

Supper: Hmm, minns inte vad det heter med de ar typ som hamburgare, fast med kottfars i. Till det morotter och chips. Massor av dressing. Fanns massor av olika lask att dricka. Frukt.

Evning snack: Salta pinnar blandat med notter, russin och chokladgodis. Och lask.

Nyttigt och bra. Hur tror ni det gar for min banting va?! Tur sa ater inte familjen jag bor hos precis lika mycket skit. Bara nastan.

Peace Garden


Japp, som jag redan skrivit och namt for er sa har jag varit pa lager.
Jag akte redan samma dag som jag kom hit, efter 1,5 timmar for att vara exakt. Hann bara packa en mindre vaska och dusha. Tyckte det var lite smapinsamt med Carisa sa att det var hur okej som hellst.

Akte med Breana, Carisas 17-ariga syster. Minttu, ar de surt att du inte bor har? Jag menar, du sulle ju ha haft korkort i over ett ar redan ;)
Vi akte till ett stalle tva timmar harifran, kommer inte ihag vad det heter men dar bor Kaija (24) och Briar(19), syskon till Carisa.
Dar fanns ocksa Sarina (21) och Matthew (22). Det ar alla Carisas syskon. Vi hade en superkul kvall, jag var sa trott sa allt var skoj! Dom ar jattelatta att umgas med.
Dom ar forresten imponerade av min engelska och av att jag inte ar sa blyg (visst, dom ar vana vid finnar men anda).
Vi sag sanna dar Amish manniskor. Vet inte ritkigt hur de stavas, men de ar sanna dar som lever sa som vi gjorde pa 1800-talet typ. Dom aker hast och vagn har jattegammelmodiga klader, laaangt vidrigt skagg; Tanterna bar konstiga mossor, sanna tar bebis-mossor liksom. Det konstiga ar att dom at snabbmat, och vi har funderat pa hur de gar ihop med deras livsstil. Dom borde ju ata bark och rotter!

Iallafall sa sov vi hos Kaija och Briar allihopa. Pa morgonen akte vi och hamtade varan hyrbil, en med 6 saten och vi kunde borja varan "lilla" tripp. Det var sa galet! Jag ska inte overdriva och saga att vi satt i bilen i 20 timmar pa vagen dit. Jag menar, vi satt faktiskt bara 19h och 45 minuter. Vi gick inte ens ut och at, drive in, skrapmat, skrapmat. Pisspause tva ganger, hogst tio minuter.
Men tro inte att dom bara sitter och stirrar rakt fram nar dom aker bil har i USA. Nej, dom var val forberedda. Tre barbara datorer, cd spelare, godis, bocker, skolbocker, bollar, shack.. Ni vet, allt sant.
Vi roade oss aven med att skriva lappar pa och klista fast dom pa fonstrerna. Tex "Smile if our driver is attractive", sen garvade vi at alla som skrattade som laste lappen och pekade pa Kaija som var varan chauffor hela vagern.
Vi hade aven lite vattenkrig i bilen, som flippade ur, som vanligt. En av killarna hade ingen vattenflaska sa han kastade milkshake. Lyckat och bra, hyrbil och allt.

Vi akte genom 6 stater. Inte illa. Sjalva Peace Garden ar ett stalle dar USA och Canada hmm, slutat kriga och slutit fred. Tror jag det var. Det ar ett jattefint stalle iallafall och ligger precis vid Canadas och USAs grans. Tror det ligger i North Dakota. Ar inte helt 100% saker. Nar man gick runt i tradgarden eller vad man nu ska kalla det, kunde man vara pa bada Canadas och USAs sida. Det gick liksom en slags vattengrejs emellan.
Varan lagerplats lag kanske en halv km fran den tradgarden.
Jag sov med Kaija men sag inte sa mycket av henne annars. Eller i borjan kande jag mig som en igel eller ett plaster nar jag gick med henne, kande ju knappt nan och ville inte att hon skulle lamna mig :) Men traffade pa folk som varit i Sverige, som varit pa oisto osv. Och sa traffade jag en jattesot tjej, som ocksa ar kompis med Esse. Sara Lahti. Henne hangde jag mest runt med!
Det var alustus bada dagarna, med diskussioner efterat. Jouku Haapsaari var en av puhujat. Sa cool gubbe. Gillar honom. Skarpt.
"Rakkaita ja todella lampoisia terveisia" till mamma och pappa fran honom! Han trivs i Minneapolis, som fisken i vattnet. Det har gatt jattebra for hans familj dar. Jag lovade att halsa pa dom om jag aker till Minneapolis.

Annars var det en massa fritid, med wolleyboll och andra aktiviteter. Och Janina, Brett ser sa ensam ut utan dig!! Och nar jag sag honom saknade jag dig! :D

Maten. hmm. Jag menar "maten". Ska skriva ett inlagg om det senare. Skrev upp vad vi at forsta dagen pa lagret. Vilket skamt.
Och kladerna, det finns sa mycket, No, no, no. Ni vet, sanna dar vida tygbyxor, nej, nej.. Far ont i huvudet av sanna. Det ar sanna som Heidi och Tiina sydde pa syslojden for herrans manga ar sen, ungefar. Bara det att dom ar lite tigtha upptill. Sanna gick massor av tjejer runt med. Dom kunde ha sanna piratbyxor ocksa. OCh sa utsvangda jeans att plataskorna knappt syntes. Plataskor liksom!? Det hade vi pa SpiceGirls-tiden. tror jag gick trean och fyran da.
Okej, vissa var ju grymt snyggt kladda medans andra lite mindre. Ska forsoka lata bli att dra alla over en kam :P
Det var ocksa ehtoollinnen dar, och shoot vad vissa kladde upp sig till det. Lockade haret, klanning osv. Mer an vissa i Sverige till ett brollop. Tur sa hade jag blivit forvarnad. Var inte ens lika farligt som det brukar :)

Pa vagen hem orkade jag inte prata engelska, jag orkade inte vara sa trevlig och allt det dar. Och jag saknade Tom som jag inte kunnat ha nagon som hellst kontakt till under lagret. Det resulterade i att jag sov 15 timmar (okej, hade massor av somn att ta igen ocksa) Sa jag tyckte att resan hem gick pa en pisskvart :)

Foljde med Sarina hem till dom, sov dar och igar kom jag hit til CArisa igen. Tom hamtade mig, hade inte traffat honom innan men han ar jattetrevlig. OCh stor som ett hus. Inte tjock elel rsa. Bara lang och stor.
Var barnvakt at Kyler igar. Han ar 1 ar och ser ut som en sot liten lastbilschauffor med stora bla ogon. Alena, 2-aringen var hos din mormor Debi.

Och vet ni vad, min familj har ar jattetrevlig, mitt rum fint och allt det dar. Anda tycker jafg faktiskt att det arr ganska jobbigt att bo hos en annan familj. Jag kanner dom knappt och det kanns en hel del konstigt att liksom.. Dela pa deras vardag. Jag ar gast men anda bor jag har. Konstigt. Men jag antar att man vanjer sig.

Det ar forresten runt 30 grader varmt. Haaarligt! Inne ar det dock kallt. iskallt.
Far lov att ga tva promenader om dagen, for att inte ga upp i vikt. Haha, ar sa radd for det.

Forresten, jag ahr en "egen" bil har. En stooor truck. gaaah. Den ar ny, stor ( ni vet med ett sant dar flak) automatvaxlad och trfiken har ar valfdigt annorlunda. Lycka till, sager jag. Men Tom ska ovningskora med mig har. Han kommer att fa sig ett gott skratt. Kanns dumt forresten att han ocksa heter Tom. Han ar iallafall pappa till kidsen har.
Inte till mina barn, haha.

Jag ar barnvakt varje vardag fran halvett till fem elelr sex. Ledig varje morgon, kvall och alla helger. Det ar perfekt!

Nej, nu ska jag smyga mig ner och se om det finns nat normalt att ata. Fortsatt garna och kommentera, svarar pa era kommentarerallt eftersom!

Hoppas allt ar fint med er!



Det har blev ju langra an bibeln, nastan iallafall! Sa ar det nar man ska var asa detaljerad och ta upp onodiga saker. Skarpning ska ske fran min sida. Forhoppningsvis!

fortsattning

Ah, nu ar jag sa irriterad! Har suttit har vid datorn och skrivit ett langt inlagg, samt svarat pa alla mina kommentarer. Och vad ser jag nar jag ska kolla min blogg innan jag stanger av datorn? Inget av dom har publiceratx. Varfor!?
Ni som kanner till mitt talamod i samband med datorer kan ana si till hur jag kanner mig nu. Gaaah, snart har jag inge har kvar pa huvudet!

Well, well..
Egentligen ar det sovdags nu men jag berattar bara lite snabbt nu om vad som hant hittils. Besvarar era kommentarer imorn! (Stort tack for alal kommentarer, sa mycket skojigare nar ni kommenterar)

Resten av resan
Efter att min tant akt till sin terminal sa kande jag mig faktiskt ganska okej.Kande mig vuxen och sjalvstandig, haha. Akte buss till min terminal och trodde busschaufforen var full anda tills jag kom pa att dom har vanstertrafik i England. Weirdo.
Terminal 4 var full av liv, massa affarer men jag kande mig alldeles for acklig i haret for att ga in i nan san. At frukost, snackade med Janina i telefon och onskade an en gang att hon varit dar och gjort mig sallskap! Hon ar sa skoj resesallskap!
Ni kanske tycker att jag tjolar om dedar emd att jag reste ensam, Big deal liksom, men for mig var det de. Hyi, har legat vaken langt in pa natterna i en manad bara for det har!
Mitt flyg var en timme forsenat och jag var sa himla trott sa jag somnade tre ganger pa vbanken. Samma gubbe vackte mig tre ganger. Han var aven min sittkompis pa flyget. En valdigt vanlig sadan som hjalpte mig att fylla i papper, vackte mig nar maten kom, foljde med mig och visade var toaletten lag, hamtade nya horlorar at mig nar mina inte fungerade osv. Dvs, perfekt for mig!
Flygresan gick himla bra, jag sov, at, sag pa filmer och snackade med sittkompisen. Han var forresten professor och forskare, kande val inte sadar jattestor samhorighet med honom, hoho.

Val framme i Detroit var jag, som ni inte kan ha missat, valdigt nervos for att inte komma in i landet. Eller vet ni vad!? Stundtals tankte jag att jag sager att jag ska vara au-pair, bara for att fa aka hem igen och krama Tom en sista gang eller nat.
Den forsta gubben som fragade mig saker gjorde mig mer saker pa att jag ville till USA, bara for att han visade sa tydligt att han inte ville ha mig dar :P
Jag blev faktiskt imponerad av mig sjalv. Jag blev forhord av tre manniskor och mina vaskor blev upppackade tva ganger och jag var inte sarskilt nervos, fann det hela ganska roligt faktiskt till slut! Trots att jag slussades efter alla turban-manniskor och folk tittade misstanksamt pa mig.
(Jag ar ju au-pair har i tre manader, vilket man inte far utan arbetstillstand. Talar man om att man ska vara au-pair skickar dom faktiskt tillbaka den arma manniskan till Sverige. Darfor hade Carisa och hennes foraldrar kokat ihop en historia om att jag ar i USA pa semester i tre manader och att jag var kompis till Carisas systrar som jag hade pluggat in namnen pa)
Mina nya kompisar har skrattat at mitt svar nar sakerhetsmanniskorna i tullen dar fragade vad jag gor nar Carisas systrar ar i skolan. Hade inte funderat ut nat svar till den fragan sa fick lov att komma pa nat som hastigast "Well, I'm here on my vaccation so I'll sleep to 12 a clock, eat breakfeast and take a long walk. When I'm ready they will be at home already" (Ni far ursakta min engelska, har inte hunnit lara mig sa mycket an!)

Det tog lang tid pa flygplatsen, over tre, nastan fyra timmar, plus att mitt flyg var en timme forsenat. Trodde aldrig att dom som skulle hamta mig skulle vara kvar men dar stod dom Debi (Carisas mamma)  och Breana (Carisas lillasyster, 17 ar) med en ballong och en USA flagga i handen.

Debi ar sa cool! Hon ar runt 45, aker vattenskidor och skrattar superhogt! :D Hon tutade at alla sega bilister och var bara allmant rolig! Jag och Breana akte till Carisa, dar jag bara hann tillbringa nan timme innan det var dags att dra vidare.

Gaah, maste sova nu. SKriver alldles for detaljerat for att hinna med mer. Imorgon, jag lovar!
Fast jag har tankt att msn:a med min kare pojkvan forst. Rakar sakna honom en hel del. Jag vet att det inte ens var en vecka sen jag sag honom, men sjalva vetskapen om att han ar sa langt bort fran mig gor det hela jobbigt. Han har forresten fatt jobb i Norge, sa glad for hans skull. Han ar bast i hela varlden ;)


info

Ah, vad skoj med sa manga kommentarer!
Jag har varit pa lager vid Canadas grans. (Var faktiskt pa Canadas sida ocksa!) Mycket skoj!
Darfor har jag inte hunnit uppdatera och nu ar jag alldeles for trott for en langre uppdatering, setat 20 timmar i bilen. Men jag har sa mycket att beratta! Sa imorgon ska jag hinna med det, har jag tankt.

Jag ar forresten hos Siljander nu, det ar Carisas (mamman i familjen jag ar hos) familj, hennes syskon och foraldrar ar helskoj! Imorn ska Tom (Inte min dock, utan pappan i familjen jag ar hos) hamta mig. Har inte ens traffat honom, var namligen bara hemma hos dom i en och en halvtimme. Den tiden stod jag i dushen, pa ett ungefar.

Berattar mer snart. Hoppas allt ar fint och att ni sover gott!

Pivven <3 Tom