God jul..



...Från mig, till er alla!


image113

idétorka



Ifall ni inte märkt av det.

Befinner mig i Oslo för tillfället,  har varit skoj. Och iskallt. Och julmysigt.

Finland.


Finland kom, Finland gick. Resan blev verkligen en riktig snabbresa med massor av bilkörande. Nästan 1700km. Och väldigt lite sömn. Nästan 15 timmar från torsdag till måndag. På väg till Åbo från Tammerfors fick jag lov att öppna fönstret lite då och då för att inte somna vid ratten.

Jag körde förresten inte alla dessa km själv, för som tur var så åkte Anu med mig ända upp till Reisjärvi. Som förresten ligger så långt in i skogen man bara kan komma. Bushen, bushen.
Anu är en skoj figur och faktiskt tusen gånger roligare sällskap än grabbarna jag hämtade. För dom sov nästan alla bilturer. När jag tänker närmare på saken så sov dom nog lite överallt.. Alltså inte bara i bilen.

Alltså, jag åkte till min gamla skola i Finland för att hämta lillebror och hans kompisar eftersom dom fått jullov. Riktigt roligt att se allt och alla igen. Minnen, minnen.. Men jag måste säga att jag är vidrigt glad att det inte är jag som går där nu längre. Gaah, tusentals regler, "hyvästelyrinki" med massor av gråt för att dom inte ses på tre veckor och massor av annat jag inte skulle orka med nu längre.
Ändå rekommenderar jag opisto för alla som är ens lite intresserade, det är ett riktigt roligt år! Verkligen värt att gå.
När man är runt 16 år iallafall.

Hann träffa några av mina opistolaisia, mormor och morfar, mostrar med sina män och Jupe och Aki. Dom sistnämnda är två av mina favoritkusiner. Skoj var det.

Gjorde en sak som man egentligen bara gör när man går på opisto. Nämligen att åka båt utan hytt. Så förbannelsernas tråkigt. Riktigt plågsamt. Fulla finska pensionärer, finsk tango och hårda "tågstolar". Attans att man inte beställer sina resor tidigare..

Nånting jag aldrig kommer att förstå är varför ett någorlunda lyckligt par väljer att åka på kryssning. Det borde stå en död-åt-eran-relation-varning på biljetterna. Eller iallafall på drinkarna dom ivar i sig. När jag satt i restaurangen och försökte plugga matte (!!!) hade jag ett bra tillfälle till att smyglyssna på folk.
Första bråket mellan ett gift par var klassiskt. Lilla hon (i 50-års åldern) satt där, blåsminkad, i sin glittriga tröja och fingrade på sin pyttelilla handväska (med lång rem givetvis) och snyftade. Han gormade (sluddrigt, såklart) bakom sin mage om att man bara lever en gång och att ingen i hela världen slösar hela den tiden på endast en hmm.. kvinna.
Hon tyckte han skulle dra åt "pipsvängen" och skulle ta ut skilsmässa så fort hon kom hem. (Vilket jag gissar att hon inte gjorde :D)

Andra bråket mellan ett par spårade ur och vakten fick lov att komma dit.

Och tredje bråket..

Nej, nu ska det sovas. Ska jobba imorn. Och träffa Janina :)


Kolla in Hennas hår nästa gång ni ser henne ;)


Finland!


Om 22 minuter (yeah, I´m pappas flicka) ska jag åka till Finland.

Nu ska jag packa klart ;)


Trevlig helg!

Min blogg är sjuk


Är riktigt orolig för mitt lilla skötebarn.

Varje gång jag klickar på en bild (som man normlt då ska få se i större format) hoppar den till början utav bloggen. Helt konstigt. Är inge äkta datanörd så kan inte fixa det.


Krya på dej, bloggen!



Nu ska tönten här skaffa sej ett liv,e fter sitt tredje inlägg för ikväll. Det ska sovas till att börja med. Gonatt!

Grannens julhus


image112


Postar bilden på grannens hus för att det är så juligt. Och så mycket finare än dom flesta julpyntade hus jag såg i USA. (Är inget stort fan av färgade eller blinkande lampor.) Även om det är totalt överdrivet så är det fint på nåt sätt. Bilden ger inte det pyntade huset rättvisa, du måste komma och checka nångång när du har vägarna förbi..

För ett par år sedan drabbades min lilla Mockfjärd av julljus-mani. Det var nog Janina i huset mitt inne i det stora överkända centrumet som startade det hela. Och så gott som hela viekuran Mockfjärd hakade på (Låter bättre om vi inte nämner att Mockfjärd inte är nån jätte-city precis), alla skulle ha julljus (hellst färgade) på sina hus och gårdar.
Men jag tror faktiskt att hysterin lagt sig lite. Även om det var skoj så länge det varade så tycker jag att det är skont, har blivit allerigsk mot neonblå, gröna och röda lampor blandade hur som hellst. Så f r u k t a n s v ä r t fult!


Men vanlig-färgade lampor är mer än välkomna. Juligt och mysigt bara. Dom rockar fett, haha..


Så. Nu vet ni min åsikt om det är också.

Pappa, här är förklaringen...


... Till att din inlines-hylla i garaget är ca 50 cm kortare än den var förra gången du tittade åt den.

image111

Det var såhär att jag och Minttu julstädade och fick lov att göra plats nånstans åt dom skor som inte får plats nere och som vi ändå inte använder så ofta under vintern.  Vi var tvugna till att ha åtminstonde en hylla, för dom fick inte plats även om vi raddade upp dom runt hela våran garderob. Och hyllan i garaget var ju så ranglig ändå.

Vårt julstädande är förresten ett skämt. På riktigt. Vi går igenom alla våra skåp, lådor och andra gömställemn i rummet och garderoben. Och vad händer? Vi fastnar i gamla brev, tidningar och annat skoj och städningen hamnar i skymundan liksom. Det här är nog tredje dagen vi städar... Och inte är det klart än! (okej, vi brukar inte vara riktigt såhär illa alltid. Bara nu)

03.21


Jag blir tokig, kan verkligen inte somna! Har försökt i två timmar ungefär, tar en liten pause nu framför datorn (Till minttus stora glädje). Grejen är den att det inte funkat att somna snabbt en endaste natt sen min hemkomst. Och nej, det kan inte bero på tidsskillnaden heller längre. Hoppade liksom över nästan en hel natt för att kunna somna nästa.. Men icke. Så piplans surt. Är trött som få och huvudvärk every day bara för att jag inte sover om nätterna.

Nån som har några tips? Vore riktigt välkommet.


För övrigt så var jag på nuorgam idag. Hmm, vet inte vad som hänt men jag kände mig riktigt gammal där. Jag var bland dom äldsta där innan jag åkte också, men då kände jag mig inte så gammal. Nu, äääsch. Nog för att det var helt trevligt..

Friserade Knasse (oh, hon blev så snygg!!) och Amanda ikvällst. Jag önskar fler litade på mina sax-kunskaper (Nog för att ni inte bör göra det för ert eget bästa). Skulle så gärna friserat fler människor. Så himla skoj ;)

Imorn ska jag på förlovningsfest. Johans och Anu's. Blir nog trevlans. Funderar även på att spela innebandy. Samt fortsätta med julstädandet. Kanske se på hockey också, vilket inte är alls lika kul när Tom inte är med och spelar. Men det funkar.




NU ska jag ta mej tusan somna.

Gonatt.

Pivven <3 Tom