Äntligen hemma!


Åh, jag har trivts så förbannelsernas bra hemma. Sa HIMLA skont att vara hemma. Pa riktigt, borta bra men hemma bäst, bäst, bäst!

Hemresan gick utan några större problem. Förutom att jag fick en bakfull, illaluktande ryss brevid mig på planet från Detroit och förutom att jag fick ganska bråttom i London och förutom att jag var riktigt nervös för att Tom inte skulle komma fram helskinnad (och med en bil utan skråmor)  Han fick nämligen sitt kort bara ett par dagar före och har så gott som aldrig kört bil i vinterväder. Och inga långa sträckor. Men nog kom han fram alltid, without any problems.
Måste jag saga att det kändes helt underbart att träffa honom igen?

Vi har haft så himla roligt sen jag kom hem. Gjort massor utav saker. Bland annat så träffade vi Julls igår. Fika på Waynes, som på de gamla goda tiden. Så himla skojt :) Och så var vi till storasyster nr 1 och hälsade på.. Alltid trevligt!

Men jag har varken träffat Janina eller Henna än. Whataa. Inte sett någon Theo än heller. Ingen Heidi. Och massor av andra människor och saker. Men jag hinner förmodligen :)
Min lillasyster Martina har chockat mej rejalt. Hon pratar så himla mycket! Stora tjejen nu ju. Och Hannes snackade svenska med mig imorse! Har han aldrig förut gjort.

Imorse hann verkligheten ikapp oss och Tom fick lov att åka till Norge. Hej, hopp... Vi ses om sisådär 3 veckor. Mycket bättre än tre månader. Men men. Blää.
Jag skjutsade honom till Borlange innan jag själv åkte till Mockfjärdsskolan. Jag vet, tragiskt. Skrev in mig där, ska läsa in Matte B.
Vilken nostalgitripp det var, att gå igenom den fula skolan. Minnen, minnen.  Samma lärare och lika uttråkade elever. Det jag inte mindes från förr var fulheten.. Gula tråkiga väggar, grått golv, dammiga plastblommor och trasiga fåtöljer.
Men efter att jag mest umgåtts med en två-åring, en ettåring och en liten beis tycker jag att det ska bli skönt att få använda min hjärna lite grann (ja, jag har en sån också, även om det inte alltid märks) och dessutom få nånting vettigt gjort.
Förutom att skolan var ritkigt ful och full av småbarn (Jag slår vad om att jag var en miljon gånger vuxnare när jag gick på högstadiet!) så var jag nöjd.
En lektion i veckan, frivillig räknestuga två gånger i veckan.. Nio veckor framåt.

Så jag hinner gott och väl jobba, hur mycket som hellst, även om jag läser matte. Men problemet är att jag inte har något jobb. (Ni får gärna ge mej ett, hellst välbetalt och roligt.)
Vad är det man gör om man inte har något jobb? Joo, man går till arbetsförmedlingen såklart. Det har jag gjort idag. Det gick bra, tror jag iallafall.
Så nu har jag kommit igång med jobbsökandet på fullaste allvar.

Just nu är jag barnis hos storebror nr 1. Tog med lillebror nummer 10. Snart ska vi till ry på luciaträning och annat skoj (ompparit).
Om jag inte somnar i ratten förstås. Gaah, ar ta mej tusan himla  trött!

Sorry om det fattas vissa å, ä och ö på några stallen. Av ren vana trycker jag fel. Orkar inte läsa igenom texten och ratta till.



coolt?


Bara for att Tom tyckte att det var en san big deal sa maste jag skriva att jag "pratat" med en viss Niklas fran Detroit Red Wings.



Jag behover val inte erkanna att jag inte visste vem han var forran efterat?



Min sista kvall har. Wihooou!

thanksgiving?


Ja, snart ska jag hem till Siljander och fira thanksgiving. Kanns inte bra for fem ore. Kanner mig verkligen som en inkraktare som tranger sig in hos dom pa deras heligaste dag. Dom ska vara hemma hela familjen, samt mormor och morfar. Dom har verkligen gjort reklam for att det har ar den storsta familjehogtiden i USA och blablablaa..
"Det ska bli sa skooooont att for en gangs skull bara vara varan familj" Oh yeah. "Justja, du ar ju ocksa har, hmm".

Jag ar sa fardig pa att aka hem och vara med min familj.

Tror jag akt pa halsfluss. Pa mornarna kan jag inte ens gaspa for det gor sa forbannelsernas ont. Kanner ingen som hellst smak av nat atbart. Kanns ungefar som att man tuggar papper vad man an ater. Huvudet kanns som betong och jag ser ut som en rishog.

Forsokte skylla pa det for att slippa fira thanksgiving, men det gick tydligen inte :P

(Lovar att fa upp humoret tills jag kommer hem.)

Igar kvall hade jag en ritkgit rolig kvall med KW, hon kom ut hit till Howell for att vara med mig en sista gang. Anda till fyra pa natten hade vi skojskoj. Sen fick hon dock lov att aka hem, for hon skulle vara pa jobbet klockan sex pa morgonen. Hmm. :)

T V A dagar kvar tills jag aker harifran. Jag, Paivi Paulina Lopponen, ar hemma om tre dagar. Underbara tanke!


Maste bara beratta en sak. Tom skulle ha uppkorning pa tisdag och jag tror jag var nastan mer nervos an han. Dromde att jag foljt med Pekka till hans uppkorning. Men han blev kuggad for att han gnisslade tander.
Men som tur ar blev inte Tom kuggad ;) (Han gnisslade val inte tander :P)


Nej, nu ska surpuppan/rishogen ga och gora iordning sig. Samt dra upp mungiporna ens lite. Och hoppas pa att hon klarar av att svalja maten, trots att halsen tappt till sig ritkigt ordentligt och maten formodligen kommer att "smaka" papper.

hejhej


Nu borjar det dra ihop sig. Underbart, var ordet.

Har kommit en bra bit pa vagen med min packning, sa langt att jag insett att jag omojligen kan fa med mig allt. Garderobsrensing far det bli. Jag akte hemifran nar det var sommar och kommer hem nun ar det ar vinter. Det betyder att jag fatt lov att ta med mig massor utav klader. Sant som passar for sommar, host och vinter.
Jag far helt enkelt inte plats med alla mina saker. Tva resvaskor med max 23 kg far jag ha med mig. Den ena vager nog lite over 23 kg och den andra, vager inte riktigt 23 men den ar lite mindre, sa den far jag inte igen.

Nu kom KW. FEEEST :D

"Endast" en vecka kvar!


Om en vecka ar jag hemma. Kanns himla skont. Fruktansvart skont till och med. (fast den har veckan kanns laaaang)
Men lite laskigt ar det ocksa, jag har ju ingen riktig koll pa vad som hander harnast.
Har haft funderingar pa att dra till norge och jobba. Men har inte lyckats ragga at mig nagon lagenhet. Jobb verkar dock inte vara nagot problem.
Min opistolainen Henriikka ska flytta till Oslo i borjan av februari. Meningen ar att jag ska bo med henne dar sen. Det finns mycket mer tvaor att hyra an ettor och jag har knappast moneys till annat an etta sjalv.

Problemet ar att det ar over tva manader till borjan av febriari. Jag har verkligen inte tankt att ga hemma och rulla tummarna i tva manader. Jag (och min omgivning) skulle blivit skogstokig da! Men vad kan man gora i tva manader? Skulle absolut inte haft emot nagra inkomster. Men kan man soka jobb for tva manader?

Jag har tankt ta tag i mitt liv sa pass att jag laser upp ett visst amne pa komvux ialalfall under den tiden., sa att jag ska kunna borja plugga pa hogskolan till hosten eller nasta jul (!!!). Men kan man gora det nar det passar en sjalv? Maste man inte borja dar nar lasaret borjar? Eller kan man bara ta en mattekurs nu, plotasligt?
Maste dit och snacka med dom pa en gang jag kommit hem.

Och soka jobb. Som tusan. Far jag ett jobb sa kanske det blir good byes med Norge for min del. Hmm. Inte latt att vara vuxen och gora vettiga val.
Det var en aningens lattare nar man visste att man far lov att ga i skolan ett par ar framat. Da fanns det  inga alternativ som bara kranglar till allt.
I och for sig finns det val inga alternativ nu heller.

Staderska. Mitt framtidsyrke. Hej a ha.



BTW, hade en trevlig sista helg i Canada, kanns dumt att sga Canada nar dom bodde alldeles intill bron som gar till USA. Men det var pa den sidan iallafall.
Och vet ni vad. Edistysta elamaan. Fick inga som hellst problem vid tullen! Varken pa vag dit eller hem. Wihoooou!

Nu ska jag till Marijo. Sista gangen jag traffar henne for hon aker hem till Minnesota pa tisdag och kommer inte tillabaka forran jag ar hemma.

Sex dagar tills jag aker harifran. Sju dagar tills jag ar hemma. Nedrakningen har borjat! ( I september redan men anda)

nii kerta

Ingen bloggning i helgen, ska till Canada pa tjejhelg. Min sista hela helg har.


Forresten.
Folk har skramt upp mig under lang tid med att USA-poliserna ar helt idiotiska. Brutala och allt dedar.
Vilket skitsnack.
Riktigt gullig och hjalpsam var han. Och inte sjutton sag jag till dom beromda pistolerna. Blev nastan lite besviken!

Typiskt USA?


Eftersom jag varit har i tre manader snart sa tycker jag att jag har ratten att skriva ner nagra typiskt USA-grejer.
Jag vet att alla i USA inte ar likadana men eftersom jag alskar att dra alla over en kam sa gor jag det nu ocksa. Nu ni amerikanare ska ni grillas ;) Nejda :P Samtliga bilder har jag googlat fram och snott. (Klicka pa dom sma bilderna for att fa se dom i storre format. Info for o-datanordar)


Amerikanare alskar Coca Cola
Jag var hemma hos en familj som hade en kran det kom Coca-Cola ur!! Det finns massor av olika sorters Cola. I min familj brukar dom ha tre olika sorters alltid hemma. Visst, dom har annan lask ocksa men Coca-Cola dominerar, utan nagra alltfor stora konkurrenter. Forra veckan fick vi inte dricka vattnet som kom ur kranen, for det var va fel pa det. Gissa vad vi drack till frukost, lunch, middag och lite titt som tatt? Ratt gissat. Vi drack Coooola!

Det basta amerkanare vet ar att pynta
Jag har ju varit har under en host, vilket innebar att det varit Halloween. Allting ar orange och svart har. Det hanger skelett och doskallar pa farstubron till husen. Pumpkins precis overallt. Grannen har har en liten begravningsgard pa garden. Folk ater orangesvart godis, har orangesvarta strumpor mm. Vissa dockor i skyltfonstren hade fatt sina huvuden utbytta till pumpkins eller doskallar. Smarrigt. Pa sjalva halloweendagen var det.. KAOS. Men skoj. Utkladda smabarn och vuxna springades och tjoandes overallt.
En kvall tog jag en promenad och nar jag gick forbi ett hus swishade ett spoke fram genom luften, precis framfor mej. Den hade grona ogon som det "blixtrade " ur., lat illa och var allmant ful. Vid fonstret i huset hade familjen jatteroligt at mig. Antar att dom hade en fjarrkontroll..
Nu har aven julpyntandet borjat. Janinas hus ar ingenting jamfor med husen har. Och pa alla stolpar inne i stan (eller ungefar 3 km) sitter tva stora roda rosetter, fejkgranris och ljuslinogr. Looks pretty!



Roadtrips
Att varje amerikanare pa over 16 ar har en egen bil vet ju alla. Och dom alskar sina bilar, som garna pryds utav klistermarken pa Bush och innehaller megastora hogtalare som far hela bilen att skaka i takt till musiken. Ju storre bil man har, ju coolare ar man. Och dom alskar att aka bil. Ju langre, desto battre. Forsta helgen jag var har akte vi till ett stalle 20 timmar bort, stannade dar i 46 timma roch akte hem i 20 timmar igen. Bensin ar himla mycket billigare, en gallon gar pa ungefar 3 dollar. Alltsa, typ fyra liter pa runt 20 kr. (tror jag) Finns motorvagar overallt och jag har kommit att alska att gasa pa dar, byta filer for att kunna kora fortare an fortast, sitta som en king i den stora trucken.. That's life!
image100



Iland nummer ett
Som jag redan berattat har dammsugaren 18 knappar och CD-spelare. Man kan trycka pa "auto" och dammsugaren dammsuger sjalv, tyvarr ar inte den finess fullt utvecklad an. Du kan aven valja pa blinkande lampor (discokansla I guess) och vanliga lampor, utifall du dammsuger nar det ar morkt. Oh yeaah. Och trycker du pa en knapp sa kommer det fram en mindre del, for mindre utrymmen liksom. Jag var ratt paff frsta gangen jag sag den.
Familjen har en bebis. Och bebisen har en gunga som gungar utav sig sjalv (klumpig gunga soms tar mitt i vardagrummet), den spelar givetvis musik ocksa. Brevid gungan star en babysitter. Den kan vibrera, spela musik och snurra pa fiskar. Bilbarnstolen har en snurra som snurrar och spelar musik.. Osv, osv. Micron har upp mot 30 knappar, ugnen likasa.. Den andra ugnen faktiskt bara typ 15.
Dom flesta leksaker piper, spelar musik, vibrerar, aker utav sig sjalv, tutar (las:later illa). Hojden ar val anda att lilltjejen kanske ska fa en docka som andrar miner, pratar, skrattar, grater (far tarar), ater, dricker och SKITER!!

I USA ar allt stort
Landet ar stooort och har finns varlden storsta allting kanns det som. Vet inte hur manga ganger nan sagt "Kolla det dar ar varldens storsta..." nanting. Har finns riktigt stora shoppingcentrar, byggnader, bilar, tag, vagar, hus, konstgjorda saker, hamburgare.. Och tyvarr sa ar manniskorna ocksa varldens storsta.
Ofta ar mediumsize pa drickan man far nar man ater ute sa som varan stora om inte storre..

Amerikanare ar bekvama av sig
Har skulle min kara gymnasiementor passa in. Hon var namligen ocksa riktigt bekvam av sig. Finns drive - thru overallt har. Du sitter i din bil nar du tar ut pengar, betalar rakningar, ater.. Allt. Du kan till och med shoppa klader och ga pa bio pa vissa stallen, sittandes i bilen.
En kille som ager ett snabbmatstalle berattade att nar han gjorde ett drive thru dit okade forsaljningen med ungefar 40%. Inte illa. Sjalv hatar jag nar hela bilen luktar Mc donald's. Pa tal om det sa..
image101

Finns snabbmatstallen i vartenda horn
I borjan var jag lite smatt chockad. Overallt finns det snabbmatstallen. Mc Donald's, Subways, King Meals Donkin Donuts, Panera breads och Starbuckisar overallt. For att bara namna nagra av dom. Och folk ater dar ofta och mycket. Har latt atit mer skrapmat har under tre manader an jag vanligtvis gor under ett ar i Sverige. Om dom inte ater mat (kom ihag att smorgasar raknas till mat) sa dricker dom kaffe. Och kanske tar sig en munk eller cookie.



Presidenthysteri?
Redan forsta helgen har fragade nagra vilken presidentkandidat jag haller pa. Det blir ju val nasta ar. Tror jag det var. Jag hade inte en blekaste aning om vilka som var sanna. Dom fragade vad jag tycker om Bush. Jag tyckte han var sot. Hm, ni skulle sett minernapa personerna i bilen jag akte i nar vi pratade om det! Jag var till nan affar med en kompis och dar fanns det tavlor, almaanackor och liknande med presidentkandidater pa. Hon vande bak och fram alla som hon tyckte var daliga. Folk hade ritat pa dom och skrivit pa dom ocksa. Vissa had edomkryssat for. Har traffat en tjej ett par ganger som jag tyckte var helskoj (vi umgas val inte med henne sa mycket). Mina kompisar tycker ocksa det men gillar liksom Clinton...
image105


Miljovanliga?
Kollektivtrafik, vad ar det? Inne i dom storsta staderna finns det val men inte har precis. Bensin ar ju billigt, bara tuta och kora. Nar vi var till Toronto akte vi tunnelbana in till stan. Vissa hade aldrig akt tag, dom satt dar som smabarn, med uppsparrade stora ogon, tog bilder och liknande. Wow, tag liksom! Och anda var det folk i min egen alder, som bott inne i stader sa gott som hela sina liv.
Kallsortering? Vi snackade om det en agang nar det var haps. Vissa hade aldrig hort talas om det. "Vada jobbigt, varje gang du ska slanga nanting maste du ju tanka pa var du ska slanga det!!" En tjej sa att dom visst kallsorterar, dom slanger laskburkar i en annan korg, for dom ska pantas sen...
Tomgangskorning max i ett dygn? Typ. Nar det ar varmt ute lamnar vissa sina bilar igang och laser med en annan nyckel sa att AC:n fortfarande ar igang och bilen sval nar dom kommer tillbaka fran restaurangen eller vart det nu ar. Likasa nar det ar kallt, sa inte bilen blir kall.. Smart, men inte sarskilt miljovanligt.

Shopping ar livet
Sa lange man har pengar sa att saga. Men av nan underlig anledning verkar folk ha tokmycket pengar. Visst, dom jobbar som skogstokar (far dock ofta lov att betala sin utbildning sjalv) men hur viekura har dom rad att shoppa sa mycket, resa,a ta ute sa ofta och ha sin egen bil? Nanting jag forsokt klura ut men inte lyckats.
Det basta med shoppingen ar att kladerna och prylarna oftast ar mycket billigare an i Sverige. Skulle jag bott har hade jag haft en helt rum med bara skor. Wihoou, vilken drom!
Det finns dock mycket mer fula klader har an i Sverige. Men okej, det finns ju mer snygga klader ocksa. Eftersom det sammanlagt finns sa himla mycket klader har!
Vissa stora shoppingcenter har oppet dygnet runt, utifall man behover nya skor eller en balklanning kanske mitt i natten. Praktiskt och bra ;)

Patriotiska
Vi i Sverige ar lite pinsamma. Sag nan undersokning for ett tag sedan som sa att 40% av svenska befolknigen kan inte andra versen pa varan nationalsang. Skulle amerikanana veta det skulle dom nog chockeras rejalt. Dom kan inte bara deras nationalsang utan minst 20 andra psanger om deras land.
Grymt manga har aven bilder pa Bush eller pa deras flagga eller nat liknande som bakgrundsbildr pa deras datorer..

Det basta med USA enligt mej ar..
Att landet ar typ lika stort som Europa (??), vilket innebar att det ar vinter i vissa delar av landet medans det ar sommar i andra delar. Flygresor kan man tydligen fa ratt billigt. En kompis till mig var i Colorado forr tva veckor sen och nu ar hon i Californien och njuter utav solen (inte lika varmt dar nu som pa sommaren men heeelt dugligt a att saga, det ar tydligen HETT pa sommaren) Har du itne rad med flygningen ar det ju bara att ta bilen :P

Det mesta har ar lite smagalet, inte alls sadar ordentligt som Sverige. Det gillas starkt!



image107

Det var allt for idag. Aterkommer om USA nan annan gang ;) Nu ar det sovdags. Imorgon ska vi till Lansing och shoppa loss. Efter det ska jag till Marijo. Och vi aker till Detroit, till KW. Troligen. Och da ar det bara 10 dagar kvar tills jag ar hemma. Mummah!

McDonalds Sucks!




Ni får en bättre förklaring varför det blev som det blev på www.iland.blogg.se men McDonalds suger och dom fick verkligen vad dom förtjänar! det var på tiden att någon tog saken i egna händer.. :)

- Tom Puhakka

Bevis.


Har ni tips till vem som ska vinna arets nobelpris? Ordforande i Nobelprisnamnen, Kung Karl den 16:e tar garna emot forslag. Han sjalv har namligen id'etorka i ar.

image93

Glada nyheter ;)


Vi kom pa en sak idag nar vi pratades i telefon. Idag kan vi saga att jag kommer hem nasta vecka!! Later inte det himla bra?
Det ar visserligen mandag nu och jag kommer hem nastnasta sondag men det ar fortfarande nasta vecka.  Det later sa himla bra i mina oron nar man sager "vi ses nasta vecka".
 Wihooou! Om en vecka kan vi saga "den har veckan ses vi ju" och veckan darpa ar jag ta mej tusan hemma vid det laget. Ah! Wonderfult. (Hmm, ar det nan som missat att jag har hemlangtan? Brutalt homesick!)

Idag ar bara Kyler och jag hemma. Kanns sa lugnt och skont. Jag hor mina egna tankar till och med ;) Kyler ar dessutom varldens sotnot, vilket ju inte gor saken samre.

image91



Grattis TOM!!


Imorgon fyller Tom ar. Den viktigaste manniskan i mitt liv. My love.
"Lite smasurt" att jag inte far traffa honom pa hans fodelsedag. Vi SKA fira det sen nar vi ses, I promise (och du har inget att saga till om :P)
Kanns surt som tusan att jag inte kan ens ringa honom, inte ens skicka ett sms, Gaah. Han ringde mig nyss, men jag hade typ ingen mottganing sa det brots 2324 ganger innan vi gav upp.


Grattis i massor rakas!!



image92

Jag saknar, saknar, saknar, saknar, saknar, saknar, saknar dig.
Tva veckor.



Hoppas din dag trots allt blir akta kalas. Trots jobb, trots att du inte ar hemma och trots allting, du vet.



viktproblem och bilder


Tisdag redan, en kall, blasig och regnig sadan. Men det ar lugnt, en bra ursakt till att slippa ensam-promenaden. Alltsa, vet ni vad gott folk. Nar jag kommer hem kommer jag att vaga dubbelt sa mycket som jag redan gjorde nar jag akte hemifran. Sa typ 400kg. Sa forberedd er pa det.
Behover overta mamma soch pappas sang (men ni far lov att flytta ner den, for trapporna haller inte for min vikt), ni behover hamta mig med lastbil fran Arlanda (gaaah, hur tusan ska jag fa plats i ett flygplan?!), och klader har jag val en del problem med. Men vi har ju tva sadana dar gra-silvriga talt, dom ska val funka. Om man syr ihop dom.


Bilder fran helgen


Alla pa bilden samt 4 till killar sov hos Siljander i helgen. Ni kanske forstar att duschkon var langre an langst? Men skoj var det!


Brasa. Samt massa varm choklad med marsmellows.



Wolleyboll by night


Jag med en av varldens roligaste tjejer fran Upper Michiga. Folk trodde forresten att vi var systrar, haha.. Jag vet inte ritkigt vad vi gor pa bilden.. Men men.

Team Finland! Veera (Mattias Tiinas lillasyster), Teija, samt Sirpa Ronkainen som vissa kanner till iallalfall.





Orkar inte lagga in fler bilder for den har datorn ar helt obeskrivligt seg. btw, fixade en bebo alldeles nyss. Eller igar, rattare sagt. Dar finns det lite fler bilder. Lite synd ar det ju att jag ar slo pa att ta bilder och att jag inte hade kameran nar vi var pa bland annat peace gardens och i canada..

Hoppas allt ar fint med er, saknar dom flesta av er.. Haha!

Nu ska det barnvaktas!


bortforklaringen


Har en jatterolig helg bakom mig, darav inget bloggande.

Men imorn lagger jag upp bilder och skriver inlagg, om jag har tid. Nu vantar min sang, ar sjukt trott. Dom berattade spokhistorier til tre inatt, sen kunde jag inte ritkigt sova efter det. Och vi gick upp nio. Det ar riktigt tidigt for mig. Och shoot, vilken ko till dushen! (24 personer delade pa tva dushar)

Berattar mer sen. Hoppas allt ar fint med er!







Jag saknar Tom. (Nar du laser det har ar det 20 dagar tills vi ses. 19 tills jag aker harifran. Perfecto)

Grattis Janina!


Idag fyller en av mina bastaste vanner 19 ar. Jag far val skicka dig masssor av Grattiskramar! Tyvarr kan jag ju inte delta pa ditt party men vi far ta det sen nar jag kommer hem ;) (och innan du pyser hit)

image84

Varan egen sotnot ;)

image85

Den har tjejen ar alltid p G. Vauhissaan som tusan, det gillar vi!


Hoppas din fodelsedag blir perfecto ;)
Saknar dej!


(Knasse hjalpte mig med bilderna, had eju inga pa den har datorn)




Pivven <3 Tom